Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postrestípiques de la diada de Tots Sants a Catalunya,[1] Eivissa[2], el País Valencià[3][4][5][6] i altres llocs relacionats, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç(típicament moscatell, mistela, vi de missa, vi ranci o vi dolç de Banyuls). Cal situar l'origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental.
La base més característica dels panellets és una barreja d'ametlles crues mòltes, sucrei clara d'ou batuda a punt de neu. Sovint, i perquè sigui més econòmic, s'hi afegeixenpatates bullides (o moniatos bullits). Tots els tipus es couen al forn. Els més populars són els panellets de pinyons que estan fets de la base del panellet arrebossada depinyons i envernissats de clara d'ou.
Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la mitjanit veïns i feligresos s'apropaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest origen se n'ha derivat La Castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.
Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la mitjanit veïns i feligresos s'apropaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest origen se n'ha derivat La Castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.
Actualment els panellets han esdevingut productes molt populars consumits per totes les classes socials. Ja el 1807, segons explica el Baró de Maldà, eren molt populars i es venien al carrer; antigament es venien panellets i castanyes en unes parades situades al carrer de l'Hospital de Barcelona.
Avui en dia els panellets es compren a la pastisseria o es fan a casa, i es fa una festa per gaudir en família o amics d'aquests productes de tardor. També n'hi ha que tenen la forma d'un os d'esquelet, una manera divertida de fer referència a la festivitat de Tots Sants o el dia dels difunts. En l'actualitat s'utilitzen altres productes més innovadors per fer els panellets com xocolata, taronja, festucs...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada