dijous, 12 de maig del 2011

Fira de Sant Ponç 2011



Fira de Sant Ponç de Barcelona

L'11 de maig és Sant Ponç, patró dels herbolaris, i per aquest motiu en diverses ciutats i pobles de Catalunya s'organitzen fires en les quals les herbes remeieres, la mel, els dolços, fruites, en almívar i productes confitats són protagonistes. Una de les de més renom és la fira de Sant Ponç de Barcelona que es celebra al carrer de l'Hopital.

Fa sigles, aquesta fira es feia a al primavera, fins que al sigle XVI es va cristianitzar i es va fer coincidir amb el dia de Sant Ponç, l'11 de maig. Era costum, a la primavera, que els herbolaris portessin herbes als malalts per vendre-les-hi, ja que la medicina popular atribuïa a determin des plantes propietats curatives, especialment les collides en aquesta estació de l'any més que les collides en altres èpoques. Aquest costum va donar lloc a la Fira de Sant Ponç, que primer es va emplaçar a la plaça de Sant Miquel. després al carrer de Sant Cugat del Rec, i després a prop de l'església de l'Hospital de Santa Creu.

A les bandes del carrer hi ha les paradetes, on es pot trobar ruscos de mel, fruites confilades com arrop, poma, pera, cireres, taronja i altres fruites exòtiques; també melmelades, mató, iogur i formatgez artesans; herbes madicinals, com camamilla, orega, menta, sajolida, taronjina, llorer, ginestra, til.la, poniol, marialluïsan i altres productes saborosos que beneficien el cos i l'esperit en gaudeix.

Vyara
fotos Robert
música: Estela Esplendens llibre vermell de Montserrat