dimarts, 21 de maig del 2013

Carmen Amaya-La bailaora del mar

Professió: bailaora i cantaora
Neix a Barcelona el 1913
Mor a Begur als 50 anys
Nom complet: Carmen Amaya Amaya
Ha estat segurament la millor bailaora del tots els temps. Va revolucionar el ball flamenc amb el seu estil ple de força, de girs sobtats i un moviment de peus tan ràpit que molts guitarristes no la podien seguir. El ball també la va salvar de la misèria. De nèixer en una barraca de Barcelona  va passar a viure a Hollywood i a actuar davant els governants més importants del món.
 El Somorrostro 
Era un barri de barraques construïdes a la platja de Barcelona, sense electricitat ni aigua corrent. Allà va nèixer Carmen. De petita jugava sovint amb els seus peus nus a la platja. Ella deia que havia après a ballar amb el ritme de les ones del mar i que els seus peus tenien tanta força pel costum de córrer descalça per la sorra.
 Nena prodigi
Als quatre anys Carmen ja actuava als cafès de la Rambla amb el pare. Ell tocava la guitarra i ella ballava davant els clients. De seguida es va fer molt popular. Tothom volia veure a aquella gitaneta que es movia amb tanta gràcia i espontaneïtat. Després faria el salt als teatres, faria gires per Espanya i protagonitzaria les seves primeres pel.lícules.
 A Hollywood
Va marxar a l'estranger quan va esclatar la Guerra Civil. Primer va anar a l'Argentina i després als Estats Units, on va tenir un èxit aclaparador. Va actuar davant el prsidant Franklin D. Roosevelt i es va relacionar amb els actorsmés famosos de Hollywood. Els seus espectacles congregaven milers de persones.
 La revolució del ball
Tot i que Carmen Amaya era una dona més aviat petita i prima, quan ballava es transportava. El gest, els ulls i aquell "taconeo" incansable la convertien en una figura bellíssima dalt de l'escanari. No només va revolucionar el ball flamenc, sinó que el va donar a còneixer per tot el món i va esdevenir una de les artistes de la dansa més importants del segle XX.
 Els vestits
Es vestia sovint amb llarguíssimes bates de cua de a dos metres de llargada . Al mig del ball i d'una puntada feia volar la cua del vestit i deixava  tothom meravellat. També s'atrevia a portar pantalons, aleshores reservats només per als homes. Així ensenyava millor el ritme frenètic de les seves cames.
 Ballar per viure
Des de petita, Carmen patia una malaltia als ronyuons. Ballar la va ajudar a viure més anys, perquè l'exercici i la suor li feien elliminar les toxines que els ronyuons no podien depurar. Va morir als 50 anys a la seva masia de Begur, al Baix Empordà.

Vyara