dimecres, 13 d’abril del 2011

La llegenda de Sant Jordi

Sant Jordi, màrtir d'una llegenda


Sant Jordi, cavaler i màrtir, és l'heroi d'una gran gesta cavalleresca, que la veu`popular universal situa a les terrres alluynades i llegentàries de la Capadòcta, però que la tradició catalana creu esdevinguda als voltants de la vila de Montblanc.


Diuen que assolava els voltants de Montblanc un mostre ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar. Tenia l'alè pudent i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l''estrall dels remats i de les gents i per tota aquella contrada regnava el terror més profund.



Les gents van pensar donar-li cada dia una persona que serviria de presa, però era dificil fou trobar qui es sentis prou avorrit per deixar-se menjar voluntàriament pel mostre ferotge.

Per això feian cada dia in sorteig entre tots els veïns de la vila, i aquell que destinés la sort seria lliurat a la fera


Un dia la sort va voler que fos la filla del rei la destinada a ser presa del monstre. La princesa era jove, gentil i gallarda com cap altra, i feia molt dol haver-la donar a la bestia. Ciutadans van oferir-se per substituir-la, parò el rei fou sever i inexorable, i amb el cor ple de dol va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits, i el rei va avenir-se a que la princesa fos sacrificada.


La donzella va sortir de la ciutat tota sola i espantada, i va començar a caminar cap al cau del monstre. Quan portava una estona caminant se li va presentar un jove cavaller, cavalcat en un cavall blanc i amb una armadura. El cavaller li digué que no temés, tal com ell havia vingut per combatre el monstre i alliberar del sacrifici a la princesa i a tot Montblanc.

Vyara