dimarts, 19 de juliol del 2016

UNA CAPBUSSADA AL PORT

El port és l'hàbitat natural dels vaixells, mentre que la platja ho és dels banyistes. Una vegada a l'any, però, les embarcacions s'aparten  per deixar pas als nedadors, en una competició molt particular organitzada pel Club Natació Barcelona la  Copa Nadal. El repte, que consisteix a nedar 200 metres en aigües obertes fins al monument de Colom, fa més de cent anys que se celebra al port de Barcelona, és la prova esportiva més antiga de la ciutat i una de les més longeves d´Europa.
 Tal com indica el seu nom, la competició se celebra cada any pels volts de Nadal, ja iniciat l'hivern i amb l'aigua freda.No obstant això, la primera edició es va endarrerir fins al 19 de gener del 1908, ja que els temporals que assolaven la costa catalana no van permetre fer-ho en la data prevista. En aquella ocasió el vencedor va ser l `alemany Edwald Poeschke, que va recórrer la distància en tres minuts i 17 segons començant des dels Banys Orientals, on es trobava la seu del club organitzador. Al principi només hi participaven homes, la categoria femenina no es va introduir  fins al 1928. La competició se segueix celebrant avui, amb l'única interrupció de les edicions que van coincidir amb la guerra civil.
Una altra de les cites ineludibles per les amants de la natació  que acull el port de Barcelona és la travessia que organitza el Club Natació Atlètic-Barceloneta. Aquesta competició es remunta al 1926 i se celebra cada any en dates de pròximes a la festivitat de la Mercè. El recorregut ha canviat en diverses ocasions ja que tant es podia veure els nedadors llan-çarse a l'aigua  des del moll  com les des d'una golondrina, en edicions més modernes.
A la imatge, un grup de participants de la travessia a l'inici dels anys 30 saluden a càmera . El guanyador d'aquella edició va ser Vicente Olmos, que va ser rebut per l'alcalde de la ciutat i pel president de la generalitat, Francesc Macià. Tal com passava aleshores, les proves de Natació al port segueixen congregant una multitud de participants.

Font de la Revista SAPIENS                                      NATIVITAT