dimecres, 1 de desembre del 2010

Tradició a la cuina

«Un grapat de pinyons per sobre de qualsevol plat calent, transformen el menjar en una delícia. Més encara quan són torrats i desprenen aquella lleugera olor de bosc i reïna.»

«Poseu sempre un ramet d'herbes als guisats. Al conill i la caça hi podeu posar una branca de farigola, una altra de marduix i una fulla de llorer. Lligueu-ho tot i així podreu apartar-lo fàcilment al final de la cocció. Una mica de julivert també hi va bé, però vigileu que no se us cremi. Hi ha qui l'afegeix al final.»

«En moldre frtuis secs, tenim un element que ens pot ajudar a espessir tota mena de salsa. Els fruits secs mòlts també els podem afegir a les cremes de verdures i als farciments de carn, juntament amb ous durs trossejats, alls picats i herbes fresques...»

«La botifarra negra o d'arròs acostuma a trencar-se o esberlar-se a la paella, quan la rostim. Per tal d'evitar-ho, abans de fregir-les, proveu d'enfarinar-les lleugerament»

«Una infusió de fulla de castanyer va bé contra refredats mal curats, grips persistents i bronquitis.»

«Ens estalviarem les olors desagradables que algunes verdures desprenen en coure-les, posant mitja llimona sobre la tapadora de l'olla.»

«Si voleu fer un plat diferent, prepareu una llesca de pa torrat i al damunt poseu-hi espàrrecs embolicats amb cansalada enrossida lleugerament sobre una planxa calenta. No us oblideu d'acompanyar-lo amb un bon got de vi negre.»

«Les prunes seques són ideals per a picar a qualsevol hora. Milloren el trànsit intestinal i resulten un bon edulcorant natural per als pans de pessic i per a tota mena de pastissos de farina.»

«Perquè les pomes al forn resultin encara més tendres i ben cuites, cal que els hi poseu al damunt un polsim de sal quan siguin a mig coure. Per cert, quan són fredes, podeu farcir-les amb crema catalana.»

Extret de l'Almanac del cordill 2011

José Manuel