dimecres, 15 de desembre del 2010

L'art de fer pessebres

La representació del naixement de Jesús data dels primers temps del cristianisme, donat que es conserven representacions de la Mare de Déu amb el nen Jesús, i d'aquest entre el bou i la mula, en restes de catacumbes. L'art romànic (segles X-XII) representa sovint Maria amb el Nen als braços. Els segles XIII i XIV han deixat relleus de pedra o fusta amb escenes del naixement. A partir del segle X també les escenificacions a les esglésies van ser molt populars.

Sant Francesc d'Assís va ser el primer que va representar un naixement fora de l'església, a un paratge ideal als boscos de Greccio (poble a menys de 100 km. de Roma), on va reconstruir la cova de Betlem amb l'establia, el bou i la mula. La nit del 24 de desembre de 1223 els boscos es van il·luminar com si fos de dia, de tants camperols i pastors que s'hi van acostar amb torxes.

El costum de fer pessebres es va estendre cap al sud fins a Nàpols, on les seves figures dels segles XVII i XVIII són de gran bellesa i qualitat artística. El rei Carles III (1759-1788) va ser qui va importar el costum a casa nostra, on va arrelar aviat i ha crescut amb el temps, com mostren per exemple les fires de figuretes, per exemple la de Santa Llúcia.

Ramon Amadeu, escultor barceloní (1745-1821) va ser influenciat pel costum dels pessebres i es va dedicar a fer figuretes de gran realisme i expressivitat. És considerat el mestre dels figuristes catalans, i la seva obra es pot veure al Museu Comarcal de la Garrotxa.
Altres escultors de renom van ser Damià Campeny (1771-1855), Domènec Talarn (1812-1902) i al segle XX Lluís Carratalà, qui va morir al 1991.
Encara hi ha artesans que fan figuretes de fang per als pessebres, conservant aquest ofici delicat i minuciós: Manuel i Andreu Muns, els germans Castells, Manuel i Josep Traité i Montserrat Carratalà son els més coneguts.

José M.M.,
del llibre de nadal tradicions catalanes