dijous, 21 de maig del 2009

BREU RESUM DE LA HISTORIA SANT FELIU DE LLOBREGAT

En els orígens es confirma l´existencia de dues vil.les romanes ( S. I a III- IV ).
Es demostra una continuitat en el poblament de l´actual terme de Sant Feliu de d´assentaments ibérics. A l´edat mitjana els testimonis documentals més antics relacionats amb Sant Feliu es remunten als segles X i XI .
A l´any 1002 apareix per primer cop el nom de Sant Feliu. Al 1524 l´esglesia de St. LLorenç fou erigida en parróquia independent.
Ja en l´edat moderna al S. XVIII un cop acabada la guerra de successió, va soposar l´inici del creixement urbà i demogràfic de tota la vall baixa del Llobregat. Entre 1718 i 1787 la població de Sant Feliu passava dels 316 als 1895 habitants.
L´economia continuava sent básicament adecuada destacant sobretot el conrreu de la vinya, el blat, el espígol i tota la mena d´arbres fruiters , pomers, pereres, oliveres tarongers ect...
En els segles XIX i XX l´arribada del ferrocarril al 1854 va soposar un impotant estímol per a la agricultura i, alhora , l´inici del procés d´industrialització, encapsalat pel sector téxtil. Al 1896 arriba l´electricitat. En començar el S. XX la població assoleig als 3314 habitants.
El creixement industrial provoquen la primera gran onada imigratoria aturada per la guerra civil.
s. Feliu arriba als 6888 habitants ( 1936 ).
La població passa de 10.ooo a 34.000 hab. en només 15 anys ( 1960- 1975 ) Líntensitat d´aquest procés supera cuansevol possibilitat de planificació racional y provoca una manca de serveis i equipaments que a partir de l´arribada dels ajuntaments democràtics comença a ser superada. En els darrers anys Sant Feliu ha guanyat nous espais i equipaments públics i ha vist créixer de forma important la seva base industrial i comercial.


RESUM DELS BARRIS

CAN LLOVERA

Urbanitzat a principis de la década dels 90. al vontant de la masia can llobera. Uns terrenys emprats fins llavors en cultius, fàbriques i torrens. Es destaca la riera de la salut, fent un parc al costat de la casa del tren. Es va reabilitar la masia can llobera com a residencia.

LES GRASES

El barri porta el nom d´un impotant propietari de la zona de finals S. XIX principis del XX.
Es desembolupa un terreny limitat per la via de arcenulació, el ferrocarril i la carretera d´accés a la fàbrica sanson. A quets terrenys qualificata com agrícolas rurals i parc urbá , es proposen com una zona de mitjana indústria i una residencial. A l 1976 es va aprobar com a zona de desembolupament urbà. Finalment d´urant la década dels 90 es va aprovar i desembolupar el pla parcial de les grasses amb construccions de vivendes e impotants equipaments esportius municipals.

CAN RICART

Periode del S. XX tipus d´edifici residencial. Carrer rectoria número 4 , barri Can Nadal.
Actual casal de cultura . Edifici on domina la horinzantalitat amb la façana ordenada de forma simétrica.

PALAU FALGUERA

Tipus palau S. XIX - XX
Carrer Falguera número 2-6 al barri falguera . Estil neoclásic .
Actualment departament de cultura i Educació.
Té un auctocton amb capacitat per 226 persones . Concerts , obres de teatre ,poesia actes privats , conferencies ect...


CAN CALDERS

Tipus d´edifici medernista . Rambla Marquesa Castellbell. Barri can calders. casal per la gent gran on es fan activitats. Centre civic , i és un centre de normalització l.linguistica.


ROSA MARIA A.