dijous, 15 de gener del 2009

ZONA MEDITERRÀNIA

Els noms vulgars de les plantes varien d´una regió a l´altra, mentre que els noms botànics (Científics) són com una "lingua franca" que tothom pot entendre. Els noms botànics van precedits pel seu nom vulgar quan aquets són d´us generalitzat. Els jardins del nord suporten hiverns llargs i freds i fortes gelades, les gelades del mediterrani són curtes.
A l´estiu la humitat superior de l´aire en el nord contrasta bruscament amb la sequedat mediterrània que dura llargs mesos.
En canvi la pluja està distribuida al llarg de tot l´any. En el clima mediterrani més càlid, moltes plantes llistades com a caduques es mantenen sempre verdes. La floració es produeix abans. Una planta que es diu la lila, floreix a l´hivern. Una planta que requereix ple sol en climes més freds pot necesitar mitja ombra en el clima maditerrani, i la recomanació de posar les plantes tendres devora un mur que miri al sud podria ser fatal si estàn esposades a la calor mediterrània. A les regions mediterrànies arrabasen els bulbs ( son adecuats on les gelades duren ) Els bulbs comencen a creixer novament amb les primeres pluges de la tardor , treuen a fulla d´urant l ´hivern i molts floreixen ja ha finals d´hivern, mentre altres esperen per la primavera. Es recomana regar a l´estiu . Si es reguen a l´estiu tenen la malatia de sortir fongs. Confirmar l´elecció de la planta recomanada . Moltes especies tals com els cards, sovint usats en els jardins de l nord , són considerats males herbes a les regions mediterrànies. La vegetació mediterrània tolera més fred del que en general penssem. Particularment si aquestes plantes tenen un drenatge excelent , una bona ventilació i una situació adecuada. La conca mediterrània, habitada des de fa més de vuit mil anys, ha estat una font de inspiració per a generacions de jardiners. Si tornem arrere en la història podem veure que en temps dela grecs i del romans els jardiners funcionaven com a focus central de la societat humana. Pedra, aigua i línies formals jugaven un paper important en els parcs romans. que usaven columnes, porxades i portics, juntament amb estatues i vasos. Les plantes també s´utilitzaven com a material de construcció, pel seu reflex dins l´aigua o per donar una prespectiva contra els murd formats creats per fibres d´arbres o d´arbusts.El clima meditrrani està generalment aceptat. Es produeix en el sud i sud-oest d´Australia, el centre de xile, la costa de C alifornia, el cap oest de Sud-Africa i al voltant de la conca mediterrania.