dimarts, 26 de juliol del 2016

Agustí Vilar

Avui ha vingut l'Agustí Vilar.... Poeta i escriptor de Sant Feliu de Llobregat.

Premis literaris

Agustí Vilar guanya el XVII Premi Roc Boronat

La novel·la, 'Grans abans d'hora', serà publicada per Ara Llibres: fins ara se n'havia ocupat Proa. És la primera vegada que un escriptor invident guanya el premi
Una novel·la breu sobre la infància, de l'escriptor invident Agustí Vilar, és l'obra guanyadora del XVII Premi Roc Boronat, que concedeix anualment l'associació ONCE. 'Grans abans d'hora', que narra la joventut d'un noi fill de Sant Feliu de Llobregat, des de l'escola de monges fins als primers anys a la universitat, serà publicada properament per Ara Llibres i l'autor recompensat amb 6.000 euros. L'entrega del guardó tindrà lloc aquest dijous a l'Auditori ONCE de Barcelona. En el marc d'aquest acte es retrà homenatge a l'escriptor Jaume Cabré, a qui es lliurarà en Braille un exemplar de l'obra 'Llibre de preludis' i de l'obra 'El sentit de la ficció' en suport sonor.
El concurs té dos grups, un per a persones cegues i amb discapacitat visual greu i el de novel·la breu obert a tothom. Per primera vegada en la història dels guardons, un escriptor cec s'ha endut el premi literari en la categoria general, oberta a tothom.
Un escriptor i poeta de Sant Feliu de Llobregat
La novel·la narra la joventut d'en Llufes, un noi fill de Sant Feliu de Llobregat, que creix caçant sargantanes i rebent clatellades dels frares de l'escola. Des dels seus anys d'institut fins als primers cursos d'universitat, la novel·la va desplegant episodis significatius d'una infantesa i adolescència "que potser va durar massa".
Agustí Vilar (Sant Feliu de Llobregat, 1955) és escriptor i poeta. Ha publicat quatre llibres de poesia: 'Com s'estima un poble', 'Octubre endins', 'Mirades sense fulles' i 'Sargantanacarícies'. El 1979 va guanyar el Premi Martí Dot de poesia jove en català. L'ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d'aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l'òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

El jurat de l'edició d'enguany l'ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d'ONCE a Catalunya, i ha estat format per Elena Blaya, tècnica de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Àlex Susanna, director de l'Institut Ramon Llull; Vicenç Villatoro, escriptor i director de CCCB; Leandro Lamor, delegat de l'agència EFE a Catalunya; Izaskun Arretxe, directora d'Ara Llibres; Xevi Sala, guanyador en la categoria de narrativa a l'anterior edició i Marc Oriol Crespí, professor.